Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie
na okres 04.05.2021 – 14.05.2021r
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
ZUPA |
DRUGIE DANIE |
PODWIECZOREK |
WTOREK 04.05.2021 |
Bułka z masłem, parówka, ketchup, kawa zbożowa z mlekiem |
Krupnik jarzynowy ( seler, kasza ) |
Kluski kładzione z masłem i cukrem ( jajka, mąka pszenna, mleko ), kompot z wiśni, jabłko z marchewką |
Budyń waniliowy z musem owocowym ( mleko ) |
ŚRODA 05.05.2021
|
Chleb z masłem, polędwicą z indyka, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa z fasolki szparagowej ( masło, mąka pszenna, seler, śmietana ) |
Spaghetti z warzywami ( mąka pszenna, seler, śmietana ), kompot z wiśni |
Bułka z czekoladą (mąka pszenna, mleko ), herbata, jabłka |
CZWARTEK 06.05.2021
|
Chleb z masłem, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem |
Rosół z makaronem ( mąka pszenna, seler, jajka ) |
Nuggetsy z kurczaka (mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), frytki, surówka z kapusty, kompot z wiśni |
Banany |
PIĄTEK 07.05.2021
|
Chleb z masłem, serem edamskim, papryką, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa pomidorowa z makaronem (seler, śmietana, mąka pszenna ) |
Jajko smażone (masło ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), sałatka z ogórków ze śmietaną, kompot z porzeczek |
Lody śmietankowe ( mąka pszenna ) |
Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
ZUPA |
DRUGIE DANIE |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 10.05.2021
|
Chleb z pastą z jaj ( musztarda), ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem |
Rosół z makaronem (seler, mąka pszenna, jajka ) |
Kurczak w sosie potrawkowym ( mąka pszenna, jajka ), ryż na sypko, bukiet warzyw ( masło ), kompot z porzeczek |
Kisiel truskawkowy, herbatniki ( mąka pszenna, masło, mleko ) |
WTOREK 11.05.2021 |
Kanapki z serem, pomidorem, rzodkiewką, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa kalafiorowa (seler, kaszka, mąka pszenna) |
Kotlet schabowy ( mąka pszenna,jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), kapusta gotowana (masło), kompot z truskawek |
Kaszka na mleku z musem owocowym |
ŚRODA 12.05.2021 |
Chleb z masłem, szynką drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem
|
Zupa ogórkowa ( seler, mąka pszenna, śmietana ) |
Pizza ( mąka pszenna, mleko, jajka ), kompot z wiśni |
Arbuz, ciastka zbożowa ( mąka pszenna, masło, miód ) |
CZWARTEK 13.05.2021
|
Bułka z masłem orzechowym, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa owocowa z makaronem ( mąka pszenna ) |
Gulasz wieprzowy ( mąka pszenna ), kasza na sypko, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy |
Wafle orzechowe ( mąka pszenna, masło, mleko ), jabłka |
PIĄTEK 14.05.2021 |
Chleb z masłem, twarożkiem ( mleko ), papryką, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa pomidorowa z ryżem (śmietana, seler ) |
Krokiety z ziemniaków ( bułka tarta, jajka ), marchewka oprószana ( masło ), kompot z aronii |
Lody śmietankowe ( mąka pszenna ) |
Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach
............................. ................................ ...........................
(Dyrektor) (Intendentka) (Szefowa kuchni)
_____________________________________________________________________
Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie
Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne |
Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi. |
Jaja i produkty pochodne |
Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów. |
Ryby i produkty pochodne |
Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
Soja i produkty pochodne |
Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe. |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe). |
Seler i produkty pochodne |
Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło. |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych. |